Jääkö prinsessamekkojen käyttö tyttölapsilla historiaan tulevaisuudessa?

Lastenvaatteet netistä

Lasten muoti on muuttunut viime vuosikymmeninä siinä missä muukin muoti. Enää ei ehkä puetakaan synttäreillekään prinsessamekkoja päälle.

Muistan, kun omaan tarha-aikaan ja laitettiin hienot mekot päälle aina koulukuvauksiin ja etenkin synttäreille. Kyseessä eivät toki ainakaan omalla kohdalla ollut prinsessamekko, mutta kuitenkin mekko, joka eroaa arkipukeutumisesta paljon. Koulukuvauksissa ei ollut niin justiinsa, vaikka vaatteet eivät olisikaan olleet niin hienot. Minulla oli aina valkoinen, kaulassa roikkuva juttu mekkoni tai paitani päällä, mikäli lie nimeltään. Tarkoitus oli saada värikkääseen tai muun väriseen kuin valkoiseen mekkoon tai paitaan valkoinen reunus hieman kauluspaitatyyppisesti. Vihasin kauluriani, mutta äiti näytti pitävän siitä.

Aikuinen vaikuttaa

Aikuisilla on toki valta nykyäänkin pukea lapsensa haluamiinsa vaatteisiin siihen asti, kunnes lapsella alkaa olla omaa tahtoa. Tämä taitaa tapahtua joskus viiden ikävuoden kieppeillä. Viisivuotias ainakin varmasti kiukuttelee, jos äidin pukema sadetakki tai vaate ei häntä miellytä. Minusta onkin ihan oikein, että lapselta kysytään mielipidettä, mistä hän tykkää, jo vaatteita ostaessa ja niitä päivittäinkin valitessa. Lapsi ei tietysti osaa ottaa huomioon sitä, että lempihousut ovat pesussa ja siksi täyty laittaa toiset jalkaan. Silloin hän saattaa helposti nostaa kunnon huutomekkalan, ja vanhempien hermot ovat riekaleina.

Lapsen mielipidettä kannattaa kysyä ja kunnioittaa etenkin juhlapäivinä, kuten vaikkapa juuri synttäreillä ja jouluna. Jos lapsella on epämukava olla vaatteissaan tai hän vaikka häpeää väärän vääristä paitaansa, on vanhemman tehtävä poistaa turhat epämukavuudet. Lapsi taas tuskin alkaa pitää mitään väärän värisenä, jollei hän ole saanut kuulla kavereiltaan kettuilua siitä, miksi hänellä on esimerkiksi vastakkaiselle sukupuolelle tarkoitettua väriä päällään. Nykyaikana ollaan onneksi päästy aikalailla siitä, että pojat puetaan siniseen ja tytöt punaiseen. Joillakin moinen kapeakatseinen ajattelutapa vielä pysyy, mutta suvaitsevaisuusasioissa mennään koko ajan eteenpäin.

Lasten ja vauvojen vaatteet

Äidistä mallia

Tytöt saatetaan jatkossakin pukea prinsessamekkoihin esimerkiksi häihin, rippi- ja ylioppilasjuhliin. Niissä saakin olla hienona. Mikäli lapsi itse saa päättää, ottaa hän mielellään pukeutumiseen mallia äidistään tai isosiskostaan. Hän saattaa olla jopa kateellinen, jos äidillä on hänen mielestään hienompi mekko kuin hänellä itsellään. Ei kannata siis ryhtyä turhan vaatimattomaksi ja alkaa pukea lasta arkivaatteisiin kuitenkaan, jos hienoon pukeutumiseen on mahdollisuus. Naiset haluavat kuitenkin leikkiä välillä prinsessoja. Pikkutyttöjen leikkeihin tämä kuulunee yhä vaan, silla lapset voivat nähdä piirrettyjä sarjoja ja elokuvia, joissa prinsessoja esiintyy.

Näistä verkkokaupoista voit ostaa prinsessamekon

Prinsessamekkoja kuitenkin voi ostaa netistäkin: esimerkiksi naamiaismaailma.fi myy kaikenlaisia naamiaisasuja verkossa. Samoin tekee juhlamaailma.fi. Boozt.comiltakin voi ostaa mekon suuresta valikoimasta. Karkkaisen verkkokauppa mainostaa vaaleansinistä prinsessamekkoa. Jos taas astetta hienompaa prinsessamekkoa, voi MinnaLisan juhlamekkovalikoimasta löytyä oikein röyhelöinen vaihtoehto!

Prinsessamekon hala’ajan ei kannata unohtaa Huuto.net -sivustoakaan. Sieltä käytetyn mekon voi saada vielä hieman huokeampaan hintaan kuin uutena. Prinsessamekoille kun ei välttämättä tule hirvittävästi käyttöä, joten käytettyjä mekkoja on hyvä ostaa. Naamiaisasu -osoitteesta löytyy lisää mekkoja, joille myymälä löytyy Vantaan kauppakeskus Flamingosta. Myös ihan perusmarketit kuten Prisma myy lastenosastolla mekkoja.

Kauniit lastenvaatteet

Perinteinen tyttöjen prinsessamekkojen väri on tietysti punainen ja vaaleanpunainen. Yleensä mekko käsittää useampaa väriä. Kokonaisuuden kruunaa muovista valmistettu leikkikruunu ja kiharretut hiukset. Nykyajan lapset aikuistuvat kuitenkin niin kovaa vauhtia, että heillä jää ainakin vähemmän aikaa prinsessaleikeille kuin entisaikojen lapsilla. Enää ei meinaa tunnistaa, onko lapsi 10, 13 vai 16, kun jo nuoret näyttävät niin vanhoilta. Lapset eivät saa taii halua olla enää lapsia. Moni entisajan lapsi olisi leikkinyt vielä mielellään prinsessaa vaikka kymmenenvuotiaana, mutta nykynuoret vetävät entistä nuorempana röökiä kadulla.